Connection to JACK not working in 1.9.6c

Found a bug? Post it here.
Post Reply
lind777
Posts: 10
Joined: Fri Apr 17, 2020 2:41 pm

Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by lind777 »

Hello!
I'm running Manjaro 20.2.1 on the 5.9.1-1-rt19 kernel and I'm having trouble getting SunVox 1.9.6c to use the Jack driver. The jack server should be running fine - I can run SunVox 1.9.6 beta, Ardour, Bitwig etc. with no issues.

The binary is throwing the following output at launch, after which it freezes briefly and defaults to the ALSA driver:

Code: Select all

SunDog Engine / Dec 15 2020 16:27:01
WM: initializing...
WM: 1920 x 1080; PPI 200; lang en_US.UTF-8
WM: font_zoom = 2
WM: flags SCALABLE FULLSCREEN OPTIMIZE_MOVE_EVENTS FRAMEBUFFER 
WM: color theme loading (other colors)
WM: ready
Desired audio buffer size: 256 frames
no message buffer overruns
no message buffer overruns
no message buffer overruns
unknown option character l
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
jackdmp 1.9.17
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
Copyright 2004-2016 Grame.
Copyright 2016-2021 Filipe Coelho.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
no message buffer overruns
no message buffer overruns
no message buffer overruns
`default' server already active
Failed to open server
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
attempt to connect to server failed
JACK: jack_client_open error 11
JACK: Server app seems not to be running!
Switching to alsa
ALSA: pulse
ALSA HW Default rate: 48000
ALSA HW Rate: 48000 frames
ALSA HW Buffer size: 512 frames
ALSA HW Period size: 32
ALSA HW Periods: 0
ALSA SW Avail min: 32
ALSA SW Start threshold: 1
ALSA SW Stop threshold: 512
Wrong piano ysize 38!
Stack ptr: 0
SunVox v1.9.6c Dec 15 2020 16:27:01; driver: ALSA; 32bit floating-point; sample rate: 48000; ARCH: x86 DN; OS: linux
Any ideas?
A thousand million thank yous,
L
User avatar
NightRadio
Site Admin
Posts: 3550
Joined: Fri Jan 23, 2004 12:28 am
Location: Ekaterinburg. Russia
Contact:

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by NightRadio »

Hm...
I'm pretty sure there is no difference between the JACK implementation in the 1.9.6 beta and the latest 1.9.6c...
Just tested it with jack server on my Debian machine. Works fine :(
I have qjackctl server running in background.
lind777
Posts: 10
Joined: Fri Apr 17, 2020 2:41 pm

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by lind777 »

Right! I do the same. And I have no issues running any of the earlier versions of SunVox. It started happening with 1.9.6c. Could there be a problem with having more than one version of SunVox somehow accessing the same config files? That's the only user error thing I can think of.

L
User avatar
NightRadio
Site Admin
Posts: 3550
Joined: Fri Jan 23, 2004 12:28 am
Location: Ekaterinburg. Russia
Contact:

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by NightRadio »

Could there be a problem with having more than one version of SunVox somehow accessing the same config files?
Are you running multiple copies of the app?

Could you try the following test:
1) Put sunvox 1.9.6c and 1.9.5d (or 1.9.6 beta if you have it) executable files in the same folder.
You can get 1.9.5d here: https://www.dropbox.com/sh/5tjr1m8ri7i4 ... oqaNa?dl=0
For example:

Code: Select all

 sunvox/
   sunvox
   sunvox_old
2) Then try to launch sunvox_old. Close it.
3) Then launch the latest version.
lind777
Posts: 10
Joined: Fri Apr 17, 2020 2:41 pm

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by lind777 »

I don't think there would be multiple instances of SunVox right off boot.
Still, the point is valid. This would cause this issue.

Interestingly, I don't have this behaviour with 1.9.6d. It starts and runs as expected.

I'll check the shutdown trick as soon as I have the chance.
I appreciate the feedback, and access to the beta version! Thank you!

And thank you for making the best music program I've ever tried!
I know that sounds like hyperbole, but it really isn't.
L
User avatar
NightRadio
Site Admin
Posts: 3550
Joined: Fri Jan 23, 2004 12:28 am
Location: Ekaterinburg. Russia
Contact:

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by NightRadio »

I don't think there would be multiple instances of SunVox right off boot.
I just suggest running different versions of SunVox in the same folder sequentially to make sure that this is really a problem with a specific version, and not something else

Interestingly, I don't have this behaviour with 1.9.6d. It starts and runs as expected.
You mean 1.9.5d?

And thank you for making the best music program I've ever tried!
Thank you for using SunVox! :)
lind777
Posts: 10
Joined: Fri Apr 17, 2020 2:41 pm

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by lind777 »

Oops. Yes, 1.9.5d is what I meant. Sorry to make it more complicated.


scr01.jpg
scr01.jpg (33.84 KiB) Viewed 861 times
So, I put the binaries side-by-side in the same folder.


scr02.jpg
scr02.jpg (26.44 KiB) Viewed 861 times
When I run 1.9.5d I get the usual lightning-fast startup, JACK gets recognized as the audio driver and works as expected.


scr03.jpg
scr03.jpg (27.5 KiB) Viewed 861 times
When I run 1.9.6c the bottom 3cm of the screen gets scrambled for about 6 seconds, then the program loads with ALSA as the fallback driver.
The log messages are as specified in the original post.



Thank you for possibly looking into it!

EDIT: I tried 1.9.5, 1.9.4 and 1.9.3b and so far 1.9.6c is the only version that has the problem.
Last edited by lind777 on Wed Mar 03, 2021 3:06 am, edited 1 time in total.
User avatar
NightRadio
Site Admin
Posts: 3550
Joined: Fri Jan 23, 2004 12:28 am
Location: Ekaterinburg. Russia
Contact:

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by NightRadio »

Thank you for the screenshots!
Please also show me the log messages from 1.9.5d
lind777
Posts: 10
Joined: Fri Apr 17, 2020 2:41 pm

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by lind777 »

Code: Select all

~/.../sunvox/linux_x86_64 >>> ./sunvox195d                                                                               
SunDog Engine / Feb 20 2020 15:54:13
WM: initializing...
WM: 1920 x 1080; PPI 200; lang en_US.UTF-8
WM: font_zoom = 2
WM: flags SCALABLE FULLSCREEN OPTIMIZE_MOVE_EVENTS FRAMEBUFFER 
WM: color theme loading (other colors)
WM: ready
Desired audio buffer size: 2048 frames
Wrong piano ysize 38!
Stack ptr: 0
SunVox v1.9.5d Feb 20 2020 15:54:13; driver: JACK; 32bit floating-point; sample rate: 48000; ARCH: x86_64; OS: linux
SOUND: sundog_sound_deinit() begin
SOUND: sundog_sound_deinit() end
SDL: video deinit...
Max memory used: 23431095
~/.../sunvox/linux_x86_64 >>>

Code: Select all

~/.../sunvox/linux_x86_64 >>> ./sunvox196c                                                                          [127]
SunDog Engine / Dec 15 2020 16:27:01
WM: initializing...
WM: 1920 x 1080; PPI 200; lang en_US.UTF-8
WM: font_zoom = 2
WM: flags SCALABLE FULLSCREEN OPTIMIZE_MOVE_EVENTS FRAMEBUFFER 
WM: color theme loading (other colors)
WM: ready
Desired audio buffer size: 2048 frames
no message buffer overruns
no message buffer overruns
no message buffer overruns
unknown option character l
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
jackdmp 1.9.17
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
Copyright 2004-2016 Grame.
Copyright 2016-2021 Filipe Coelho.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
no message buffer overruns
no message buffer overruns
no message buffer overruns
`default' server already active
Failed to open server
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
connect(2) call to jackdmp 1.9.17/jack-1000/default/jack_0 failed (err=No such file or directory)
attempt to connect to server failed
JACK: jack_client_open error 11
JACK: Server app seems not to be running!
Switching to alsa
ALSA: pulse
ALSA HW Default rate: 48000
ALSA HW Rate: 48000 frames
ALSA HW Buffer size: 4096 frames
ALSA HW Period size: 240
ALSA HW Periods: 0
ALSA SW Avail min: 240
ALSA SW Start threshold: 1
ALSA SW Stop threshold: 4096
Wrong piano ysize 38!
Stack ptr: 0
SunVox v1.9.6c Dec 15 2020 16:27:01; driver: ALSA; 32bit floating-point; sample rate: 48000; ARCH: x86 DN; OS: linux
SOUND: sundog_sound_deinit() begin
SOUND: sundog_sound_deinit() end
SDL: video deinit...
Max memory used: 23360648
~/.../sunvox/linux_x86_64 >>> 
lind777
Posts: 10
Joined: Fri Apr 17, 2020 2:41 pm

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by lind777 »

What do you think? Is there something I can do on my end to make it work?
User avatar
NightRadio
Site Admin
Posts: 3550
Joined: Fri Jan 23, 2004 12:28 am
Location: Ekaterinburg. Russia
Contact:

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by NightRadio »

Sorry, I don't understand what's going on here yet :(
And how to reproduce this on my machine...
But I will try to find some solution.
lind777
Posts: 10
Joined: Fri Apr 17, 2020 2:41 pm

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by lind777 »

I've tried nuking ~/.config/SunVox before (the first thing I tried), with no result.

BUT,
after noticing that everything worked on a fresh account, I reset all jack/cadence/qjackctrl settings, as well as the SunVox settings.

It finally WORKED.

Thank you again for taking the time.
User avatar
NightRadio
Site Admin
Posts: 3550
Joined: Fri Jan 23, 2004 12:28 am
Location: Ekaterinburg. Russia
Contact:

Re: Connection to JACK not working in 1.9.6c

Post by NightRadio »

after noticing that everything worked on a fresh account, I reset all jack/cadence/qjackctrl settings, as well as the SunVox settings.
Oh, I'm glad to hear that!
Post Reply